RSS

Miodrag Pavlović TRANSCEDENCIJA

11 мај

1.
Transcendencija, sve ono što smo poslali s onu stranu, što nam je neslično, što je večno i nesaznatljivo, što nas svojom ogromnošću prevazilazi na jedan nepojaman način, vraća se na granice postojećeg i daje znake o sebi. Transcendencija je naša mogućnost i sposobnost da se udaljimo od nas samih. Udaljujemo se od nas ukoliko smo mi taj objektivni svet u kojem smo se obreli, tako da smo i sami učestvovali u njegovom stvaranju. U nama su ovaj i onaj svet zajedno, mi smo objektivni svet i njegova transcendencija.

2.
Ono što je transcendentno, nesaznatljivo je. Transcendentno se uvek vraća ka nama, i to je fenomen religije. Religija, to je transcendencija koja nam se vraća. A tamo, s onu stranu, posotoji samo ono što nam se vraća, i to nipošto nije malo. Ono što nam dolazi kao činjenica religioznog iskustva, to su vizije, to je toplina oko srca u isihastičkom podvigu, to je osećaj praznine budista, to je takođe izvesnost o onom što nas nadilazi, prevazilazi, i istovremeno, ostaje s nama.

3.
Ovaj svet postoji, postoji onda i onoliko koliko nam se ukazuje, u mašti i misli, u strahu i divljenju, u rečima i u neizrecivom. Početak onostranosti je u epifanijji, u javnom ukazivanju svetog i presvetog. Onostranost postoji od granice ovostranosti. Šta smo i ko smo mi u svemu tome, neizrecivo je i nepojamno kao i sama tajna bogopostojanja. Ali mislim da je tako: božanska onostranost počinje tamo gde nam se, nama ljudima, javlja, i veličanstvena je onoliko koliko mi to možemo da podnesemo. Prevazilazi nas u nedogled, koji je toliki koliko ga mi u našim negativnom i pozitivnom zamišljanju možemo na svet da donesemo.

M. Pavlović – SVEČANOSTI NA PLATOU

transce

Advertisements
 
Оставите коментар

Објављено од стране на мај 11, 2015 in Миодраг Павловић есеји

 

Ознаке: , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

 
%d bloggers like this: