RSS

Bernard Verber LEPTIR

07 дец

Posle završetka Drugog svetskog rata doktorka Elizabet Kibler-Ros*** negovala je jevrejsku decu koja su preživela nacističke konclogore. Kada je prvi put ušla u logorsku baraku, u kojoj su dečica još uvek ležala, primetila je jedan isti crtež urezan na drvenim krevetima, koji je potom viđala i u drugim logorima u kojima su stradala deca. Crtež je uvek imao istovetan, jednostavan siže: leptira.

U početku je doktorka pomislila kako su izgladneli i pretučeni mališani, osnovali nekakvo bratstvo. Smatrala je da su deca, crtajući leptira, pronašla način da izraze pripadnost grupi, kao što su to nekada činili prvi hrišćani, uzevši za svoj simbol ribu.

Pitala je decu za značenje crteža, ali su ona odbijala da o tome govore. Na kraju je jedan sedmogodišnji mališan objasnio doktorki smisao slike: „Ti leptirići su slični nama. Svi mi znamo da je naše izmučeno telo – samo privremeno telo. Mi smo gusenice, i jednom će naše duše odleteti iz ovog blata i bola. Crtajući leptire, mi podsećamo jedan drugog na to. Mi smo leptiri. I mi ćemo uskoro odleteti.“

Bernard Verber – Enciklopedija relativnog i apsolutnog znanja

Preveo: Aleksandar Mirković

NAPOMENA: ***Elizabet Kibler-Ros (1926-2004) američki psihlog švajcarskog porekla, osnivač učenja o psihološkoj pomoći umirućim pacijentima i tanatolog.

Prva je postavila pitanje o odgovornosti lekara, ne samo za zdravlje umirućeg pacijenta, već i da poslednje dane života proživi dostojanstveno, bez straha i patnje. Tema smrti ju je zainteresovala u detinjstvu kada je prvi put videla čoveka na samrti. Bio je to njen sused koji je pao sa drveta i umro u svojoj postelji okružen porodicom. Tada je Elizabet pomislila da je to pravi način da se umre.

Kibler-Ros je završila medicinski fakultet Ciriškog univerziteta, posle čega je 1958. otputovala u SAD. Puno je radila u bolnicama Njujorka, Čikaga i Kolorada. Bila je okupirana komunikacijom sa umirućim pacijentima. Za razliku od svojih kolega, razgovarala je sa njima, slušala njihove ispovesti. Tako je otpočela sa serijom predavanja o predsmrtnim iskustvima. Njena knjiga “O smrti i umiranju” 1969. bila je bestseler u SAD.

Kibler-Ros nije verovala u postojanje smrti i smatrala je to samo prelazak u drugi oblik postojanja. Verovala je u zagrobni život, smatrajući da posle smrti ljudi postaju celoviti.

Godine 1994. posle moždanog udara koji je izazvao delimičnu paralizu leve strane tela, preselila se u Skotsdejl, Arizona, gde je provela ostatak svog života u invalidskim kolicima, a 2004. u 78. godini je umrla.

leptir

Advertisements
 
1 коментар

Објављено од стране на децембар 7, 2015 in Вербер

 

Ознаке: , , ,

Један одговор на “Bernard Verber LEPTIR

  1. oblogovan

    децембар 7, 2015 at 8:14 am

    Поучна прича.

    Liked by 1 person

     

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

 
%d bloggers like this: