RSS

Борхес ЗАГОНЕТКА ПОЕЗИЈЕ (одломци)

07 феб

***

Целог живота читам, анализирам, пишем (или се окушавам у писању) и уживам. Схватио сам да је ово последње најважније од свега.
***
Мислим да је Емерсон негде записао да је библиотека нека врста чаробне пећине која је пуна покојника. А ти покојници могу се поново родити, могу се вратити у живот када отворите странице које су исписали.
***
Када говоримо о бискупу Берклију (који је, да вас подсетим, пророчански предвидео величину Америке), сећам се да је он написао да се укус јабуке не налази ни у самој јабуци – јабука не може себе да куша – ни у устима онога ко је једе. Потребан је контакт између њих. Исто се догађа и са књигом или са збирком књига, са библиотеком. Јер шта је књига сама по себи? Физички предмет у свету физичких предмета. Низ мртвих симбола. А онда наиђе прави читалац и те речи – или боље, поезија иза тих речи, јер саме речи су пуки симболи – оживи, па добијемо васкрсење речи.
***
Мислим да је прво читање неке песме оно право, а после тога заносимо се у уверењу да се то осећање, тај утисак, тај утисак, понавља. Међутим, као што рекох, може то да буде пука оданост, пука варка сећања, пуко неразликовање између наше страсти и страсти коју смо некада осећали. Тако би се могло рећи да поезија сваки пут представља нов доживљај. Сваки пут кад прочитам неку песму, долази до тог доживљаја. И то је поезија.
***
Један од црквених отаца рекао је да је једнако опасно ставити књигу у руке незналице као ставити мач у руке детета. Шопенхауер је писао да људи погрешно мисле да куповином књиге купују њену садржину. Понекад, док посматрам мноштво књига које имам код куће, осећам да ћу умрети пре него што их прочитам, па ипак не могу да одолим искушењу да купим нове књиге.

Борхес, Загонетка поезије, Умеће стиха, Службени гласник, Београд, 2012

nema vremena 2 Janos Laszlo Aldor

Janos Laszlo Aldor

 
2 коментара

Објављено од стране на 7 фебруара, 2016 инч Борхес

 

Ознаке: , , , ,

2 одговора на “Борхес ЗАГОНЕТКА ПОЕЗИЈЕ (одломци)

 1. tanjat

  7 фебруара, 2016 at 10:22 pm

  Sjajne misli sjajnog Borhesa. Najveći utisak iz ovog tvog izbora ostavilo je na mene razmišljanje o čitanju pesama.

  Liked by 1 person

   
 2. majaknjizevnost

  8 фебруара, 2016 at 7:18 am

  Jeste, sjajan je 🙂 Kaže da svaki put kada se suoči sa praznom stranicom, oseća da iznova mora da otkriva književnost. A i da savršene stvari u poeziji ne deluju čudno , nego se čine neizbežnim. A mi jedva zahvalimo piscu na njegovim mukama 🙂 Veliki pozdrav!

  Свиђа ми се

   

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

 
%d bloggers like this: