RSS

Мишел де Монтењ О НЕЈЕДНАКОСТИ МЕЂУ НАМА (одломци)

13 мар

Зашто када процењујете човека ви га процењујете свег умотаног и упакованог? Он нам излаже само делове који уопште нису његови, а скрива нам оне једине по којима се може заиста просудити о њиховој вредности. Ви тражите цену мача, а не канија: нећете дати можда ни четврт марјаша, ако бисте га разголитили. Ваља судити о њему по самом њему, а не по украсима. И као што каже врло шаљиво неко из старине: Знате ли зашто га сматрате великим? Урачунали сте и висину његове обуће. Основа не припада кипу. Измерите га без његових штула; нека одложи на страну његово богатство и почасти, нека се покаже у кошуљи. Има ли тело које одговара својим функцијама, здраво и чило? Какву душу има? Је ли лепа, обухватна и срећно обдарена свим својим деловима? Је ли богата оним личним или од другога? И да имовина нема ту шта да тражи? Да ли отворених очију сачекује она исукане мачеве; да ли је није брига куда ће јој живот изаћи, на уста или из грла; да ли је сталожена, уједначена и задовољна – то је оно што ваља видети, и просудити по томе крајње разлике које су међу нама. Да ли је

Мудрац владајућ собом,

Ког ни сиромаштво застрашит не може,

Ни смрт ни ланци, храбро пркоси страсти,

Презире части, потпуно концентрисан

Обао као сфера, да га ништа не може

Споља лако да скрене с његовог пута.

Судба увек залуд насрће на њега! (Хорације)

 

Такав је човек пет стотина хватова изнад краљевстава и војводстава: он је сам, себи, своје царство.

rjepin

Иља Рјепин

***

За добра која долазе са случајем, сва таква укупно, опет је потребно имати осећање да би се у њима уживало. Управо уживање у нечем, не поседовање, чини нас срећнима:

Кућа, имање и злато и сребро – свом власнику неће,

Ако је болестан, моћи да уклоне грозницу, неће

Однети бриге, јер мора, пре свега, да здрав буде човек

Коме је стало да добро искористи оно што стекне.

Ако га похлепа мучи и страх, ту му кућа и благо

Вреде ко врљавом слике, ко подагри образи врели. (Хорације)

 

Он је глуп, чуло укуса му грубо и отупљено: тај не ужива колико ни неко сав прозебао у сласти грчког вина, или колико ни коњ у својој богатој опреми којом су га украсили. На исти начин као што Платон каже да здравље, лепота, снага, богатства и све што називамо добрим јесте једнако зло неправедном колико је добро праведноме, а за све зло бива супротно. А затим тамо где су тело и дух у лошем стању, чему те спољне угодности? Будући да и најмањи убод чиоде, и осећај душе, довољни су да нам прекрате задовољство краљевством света. На први грч који му изазове костобоља, залуд му што је Господар и Величанство, зар неће заборавити на своје палате и на сву своју величину? Ако је бесан, чува ли га његова кнежевина да не црвени, да не бледи, да не шкргуће зубима као неки лудак?

***

Када је краљ Пир предузео прелаз у Италију, Синеја мудри његов саветник, хотећи да му укаже на таштост његове славољубивости упита га: Па добро, Господару, са којим циљем покрећеш овај велики подухват? – Да загосподарим Италијом, одврати он сместа. – А онда. Када то буде учињено? – Прећи ћу, овај ће, у Галију и у Шпанију. – Па после? – Поћи ћу да покорим Африку, а најзад, када будем потчинио цео свет, одмараћу се и уживаћу задовољно и лагодно. – Побогу, Господару, опет ће Синеја, кажи ми до чега стоји, да не би одмах сада био, ако желиш, у томе стању? Зашто се не сместиш већ сада онде куда тежиш, и поштедише се толикога труда и ризика које наваљујеш између то двоје?

Завршићу ово поглавље старим стихом који налазим да је изузетно леп овим поводом:

Свакоме своје понашање одређује судбину (Корнелије Непот)

 

Превод: Изабела Константиновић

Огледи, књига прва, Српска књижевна задруга, Београд, 2107.

 

rjepin 2

Иља Рјепин

 
Оставите коментар

Објављено од стране на 13 марта, 2018 инч Монтењ

 

Ознаке: , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

 
%d bloggers like this: