RSS

Ралф Валдо Емерсон РАВНОТЕЖА – ПОРАВНАЊЕ – КОМПЕНЗАЦИЈА

14 мар

Све се огледа у свакој капљици росе. Нема тако микроскопски малене животињице, која је зато несавршенија, што је мала. За очи, уши, укус, мирис, кретање, отпор, глад и органе за репродукцију, који зајемчавају расплођавање – за све то има места и у најмањем створењу. Тако исто и ми уносимо  свој живот у свако своје дело. Права наука о свеприсутности садржи се у томе што се Бог у свима својим деловима појављује у сваком стручку маховине и у сваком кончићу паучине. Васиона настоји да протури своју вредност или садржај у сваку тачку. Ако у нечем има добра, има у исто доба и зла. Ако у нечем има сродности, има и одбијања; ако има силе има и ограничења.

Васиона је, на тај начин, нешто живо. Све ствари имају морални циљ. Дух је, кад је у нама, осећај; изван нас, закон. Ми осећамо његово надахнуће и утицај, а у историји видимо његову фаталну моћ. Он је у свету, и свет је у њему створен. Правда се не одгађа за касније. Савршена једнакост удешава своју равнотежу у свима деловима живота. Коцке божије падају увек на праву страну. Свет изгледа као таблица множења или математичка једначина, која, ма како је окренуо, одржава сама себе у равнотежи.

[…] Дух настоји да живи и делује у свима стварима. Он би хтео да буде једини факат. Све друге ствари треба да се њему прикључе као: моћ, задовољство, наука, лепота. Поједини људи настоје да нешто буду: да буду сами своји господари. Хоће да буду њихове ствари и да њима самим припадају. Хоће да раде за саме себе у свему оном у чему делују, па било то јахање, одевање, једење или владање. Дакле, све само ради себе самога. Људи теже за величином: хтели би положаје, имање, моћ и славу. Они мисле да бити велик, значи имати једну страну природе – и то слатку, без друге стране горке.

Ово раздељивање и лучење наилази свуда на отпор. Мора се признати да до данашњег дана није ни један сновач планова имао успеха. Кад раставимо руком воду, сједини се она одмах иза руке. Пријатност се губи из пријатних ствари, корист из корисних, снага из јаких, чим их станемо одвајати од целине. Исто тако као што не можемо наћи наличје  без лица, ни светлости без сенке, не можемо ни располовљавати ствари и узимати из њих за себе само сензуално пријатно. „Истерај природу грабљама и она ће се одмах вратити“.

Превод: М. Морачина

Духовни закони, Партенон, Београд, 2012

 

William Adolphe Bouguereau

William Adolphe Bouguereau

 
Оставите коментар

Објављено од стране на 14 марта, 2018 инч Емерсон

 

Ознаке: , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

 
%d bloggers like this: