RSS

Дмитриј Лихачов У ЧЕМУ ЈЕ СМИСАО ЖИВОТА

10 сеп

Свој циљ у животу можемо одредити на разне начине, али циљ мора постојати – иначе то неће бити циљ већ животарење. У животу треба имати и принципе. […] Свако треба у животу да има једно правило, и када је реч о циљу живота, и о животним принципима, и о поступцима: живот треба проживети достојанствено да га не бисмо са стидом задржали у сећању.

Живети достојанствено значи бити добар, великодушан, не бити ситан егоиста, бити правичан, добар пријатељ, налазити радост у помоћи другом.

Ради достојанства живота треба се умети одрицати од малих, и не увек малих задовољстава… Умети да се извиниш, да пред другим признаш грешку – то је боље него варати и лагати. Обмањујући, човек пре свега обмањује самог себе, јер док он мисли да је успешно слагао, људи су то већ схватили и из учтивости прећутали.

Људи имају посебно чуло које им саопштава да ли неко говори истину или лаже. Понекад немају доказа, али чешће не желе тиме да се баве…

Природа је човека стварала милионима година, и ту стваралачку, творачку делатност природе треба, по мом мишљењу, поштовати, живот треба проживети достојанствено, проживети га тако да природа која је учествовала у нашем стварању, не би била увређена. У свом животу морамо да подржавамо ту творачку тенденцију, стваралаштво природе, и ни у ком случају, не смемо подржавати ништа што је у животу рушилачко. Како то да схвати и како то да оствари у свом животу, треба да одговори сваки човек појединачно, према својим способностима, својим интересима итд. Али живети се мора стварајући, подржавајући то стваралачко у животу. Живот је разноврстан, отуда је и стварање разноврсно, и наше тежње ка стваралаштву у животу морају бити разноврсне и у складу са нашим способностима и склоностима.

У животу постоји неки ниво среће одакле почиње мерење, као што мерење висине почињемо од нивоа мора.

Почетна тачка. Што се тога тиче, задатак сваког човека и у великом и у малом је да се ниво среће повећава. И лична срећа такође не изостаје из тога. Али то треба највише да се односи на на људе око нас, на оне који су вам најближи, чији ниво среће се може повећати једноставно, без труда. А поред тога, то значи повећавати ниво среће своје земље и целог човечанства, на крају крајева.

Начини су различити, али свако може нешто да уради. Ако не можеш да решиш државна питања, што повећава ниво опште среће, ако се она мудро решавају, онда тај ниво можеш да повећаш у свом радном окружењу, у оквиру своје школе, у кругу својих пријатеља и другова. Свако има такву могућност.

Живот је пре свега стваралаштво, али то не значи да сваки човек да би живео мора да се роди као уметник, балерина или научник. Стваралаштво се такође може стварати. Можеш просто да ствараш добру атмосферу, како сада кажу, ауру добра око себе. Ево, на пример, човек у друштво може са собом да унесе атмосферу неповерења, неког тешког ћутања, а може одмах да унесе радост, светлост. То и јесте стваралаштво. Стваралаштво је непрекидно. Живот је вечно стварање. Човек се рађа и о себи оставља сећање. Какво ће сећање оставити о себи? О томе не треба бринути само у одређеним годинама већ, по мом мишљењу, од самог почетка јер човек може да оде из живота у сваком тренутку и из свакојаких разлога. И веома је важно какво сећање на себе оставља.

 

Превод: Новица Јањушевић

 

ПИСМА О ДОБРОМ И ЛЕПОМ, Службени гласник, Београд, 2017

 

Francois Fressinier 3

Francois Fressinier

 
Оставите коментар

Објављено од стране на 10 септембра, 2018 инч Лихачов

 

Ознаке: , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

 
%d bloggers like this: