RSS

Слободан Владушић КЊИЖЕВНОСТ ЧИНИ ЖИВОТ ЛЕПШИМ, ИНТЕНЗИВНИЈИМ, СМИСЛЕНИЈИМ, БОЉИМ, ЧАСНИЈИМ

11 феб

***

“Књижевност је уткана у наш живот, у нашу слику света, у наш концепт вредности, у оно што смо спремни да урадимо, или што нисмо спремни да урадимо. Притом, не мислим на неко појединачно књижевно дело које нам мења живот, или нам говори како треба да живимо. То не. Реч је о томе да је сама институција књижевности – сачињена колико од писања толико и од читања и вештина које то читање развија у човеку – способна да нешто суштински промени у нешем животу. Може да га учини лепшим, интензивнијим, смисленијим, бољим, часнијим. Упркос Мегалополису. Зато књига о књижевности,јесте нужно и књига о животу, како се може уживати у животу, како се у животу човек може борити за тај живот.

Мислим да је та веза између књижевности и живота јако важна. (…)

А онда сам схватио да у ова тзв. пост-идеолошка времена, идеолошко обликовање човека у роба Мегалополиса не почиње у сфери тзв. политике, већ много раније: у обликовању типа тзв. приватног живота, за који се наивно сматра да је мање више у власти индивидуе.

(…)

Тиме ова књига сасвим свесно улази у простор који контролише Мегалополис: простор индустрије “самопомоћи”, лајфкоучинга и свих оних квазипедагошких жанрова којима Мегалополис обликује приватне животе људи неосетно их дресирајући и претварајући у безличне, безначајне био-честице у наоко либералном окружењу, у коме има као нико не намеће концепт среће. А готово сви живе један наметнути концепт среће. И готово свих оних 1% којима је стало само до њихове личне среће, по сваку цену. А та цена је јако, јако висока.”

 

Из књиге КЊИЖЕВНОСТ И КОМЕНТАРИ, Београд: Службени гласник, 2018.

 

 

vojo stani'

Војо Станић

 
Оставите коментар

Објављено од стране на 11 фебруара, 2020 инч Владушић, Uncategorized

 

Ознаке: , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

 
%d bloggers like this: