RSS

Владимир Набоков СВОЈСТВА ЧЕХОВЉЕВИХ ПРИЧА

12 мар
  1. Прича је испричана на најприроднији могући начин, не уз камин после вечере као код Тургењева или Мопасана, већ онако као једна особа другој прича најважнији догађај у животу, полако, а ипак без застајања, мало тишим гласом.

  2. Прецизна и тачна карактеризација постиже се пажљивим избором и пажљивом расподелом сићушних или упадљивих особина, уз потпуни презир обимних описа, понављања, и јаких наглашавања обичних писаца. Само један детаљ одабран је да осветли целу слику.

  3. Нема никакве посебне моралне поуке, нема поруке коју треба примити. Упоредите ово са причама посебне намене, Горког или Томаса Мана.

  4. Прича је заснована на систему таласа, на нијансама разних расположења. Ако у свету Горког молекули формирају материју, овде, код Чехова, срећемо свет од таласа уместо честива од материје, свет који је, узгред, ближи савременом научном схватању свемира.

  5. Контраст између поезије и прозе, наглашен, ту и тамо, са невероватном проницљивошћу и хумором, на дуже стазе је контраст само за ликове; у стварности, ми осећамо, а ово је још једна одлика правог генија, да за Чехова нема разлике између узвишеног и ниског, да кришка лубенице и љубичасто море, и губернаторове руке, чине суштину овог света „лепота плус сажаљење“.

  6. Прича се у суштини не завршава, јер све док људи живе, нема коначног и могућег краја њиховим невољама, надама и сновима.

  7. Приповедач као да скреће с пута да би се задржавао на трицама, од којих би у некој другој врсти приче, свака била путоказ који означава правац дешавања – рецимо, она два момка у позоришту би прислушкивала, кренуле би гласине, или би мастионица упућивала на неко писмо које ће изменити ток догађаја; али, баш зато што су ове трице без правог значења, оне су суштински важне за истинску атмосферу ове приче.

Превод: Маја Врачаревић

Из књиге ЕСЕЈИ, ННК, Београд, 2006.

 

 

jesenska 1

 
Оставите коментар

Објављено од стране на 12 марта, 2020 инч Набоков

 

Ознаке: , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

 
%d bloggers like this: