RSS

Слободан Владушић ДАНАС ЈЕ РЕАЛНОСТ ЧИТАВОГ НИЗА ЗЕМАЉА ТАКВА ДА ИЗГЛЕДА КАО ДА СУ ИЗГУБИЛЕ РАТ КОЈИ НИСУ НИ ВОДИЛЕ…

04 дец

***

„У контексту „космополитизма“ и „пацифизма“ рат је наравно скандал или зло које треба истребити; парадоксално је да се у име идеје „вечног мира“ до сада није истребио рат, него само други људи. Па ипак, иако је континуирана злоупотреба речи-обећања очигледна, ипак се у обећања и даље верује. То је зато што (мало)грађанин, једноставно није спреман да умре, па је услед тога спреман да поверује у све. У тој неспремности он налази понос сличан ономе који су горди ратници налазили у спремности да жртвују живот. Понос који се подгрева на мњењу да нема ничег изнад његовог живота, упућује (мало)грађанина на један специфичан кодекс вредности по коме је страх од смрти већи од страха од пораза. Да ли, међутим, таква радикална заинтересованост за властити живот по сваку цену, доводи (мало)грађанина до вечног живота? Као што наш живот није у целини у нашим рукама, јер не постоји стопроцентна превентива ни од болести, ни од несрећних случајева, тако ни одлука да се живи упркос свему нема моћ да обезбеди живот упркос свему. Ако један од потенцијалних учесника рата одбије да ратује, то не значи да рата неће бити, већ само да ће последице рата постати очигледне без самог рата.

Заиста, данас је реалност читавог низа земаља таква да изгледа као да су изгубиле рат који нису ни водиле: на економском плану, то се оцртава кроз промену власничке структуре не само фирми већ и стратешких ресурса (вода, земља, извори енергије) који сада у целини прелазе у руке туђина; истовремено, закони о раду претварају домаћу радну снагу готово у робље. На идентитетском плану, на делу је социјални инжењеринг, који одваја популацију од властитог националног идентитета и тако јој практично онемогућава организовање побуне. Истовремено, рубни делови популације се преводе у друге идентитете, а део се исељава; резултат је смањивање популације и то у мери која готово одговара ратном стању. На политичком плану: иако номинално постоји изборни демократски процес, не постоји могућност избора политике; они који се таквом стању супротстављају избацују се из политичких процеса јавним жигосањем (засада!) уз употребу жаргона који нема намеру да опише ове политичке противнике већ да их учини недостојним постојања. На медијском плану: као и током рата у коме прво страда истина, и овде постоји само пропаганда чији је једини циљ да популацију задржи у стању покорности. То чини на два начина: обесхрабривањем оних који, схватајући ситуацију, желе да се побуне, или затамњујући реалност тако да се у њој из видика изгубе сви оријентири за могуће деловање.

Када се анализира језичка реалност једне земље чија тиха већина сматра да нема ничега за шта би могла да умре, онда се може видети да је ту упослен читав систем еуфемизама који последице ратног пораза представља као мирнодопске структурне промене које су, тек привидно, наравно, део једног мастер плана који на крају, опет привидно, треба да обезбеди „бољитак за све“ и заслужену награду за покорност. У таквом језичком оружју реч рат звучи сурово и брутално, јер прети да целу ту језичку структуру разбије у парампарчад; то се дешава чак и онда када се реч рат не користи, већ када служи као позадинско осветљење читавог низа прецизно изатканих аргумената који разбијају еуфемистички језички систем, претећи да докажу једно: да је кретање ка циљу (тзв. бољитку) само илузија која прикрива безвремено стање одумирања, односно преживљавања у коме поражени постају све мање људи а све више животиње, јер им се ресурси за преживљавање све више смањују.“

Из есеја „Винаверови дискретни хероји“, КЊИЖЕВНОСТ И КОМЕНТАРИ, Београд: Службени гласник, 2018.

 
Оставите коментар

Објављено од стране на 4 децембра, 2020 инч Владушић

 

Ознаке: , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

 
%d bloggers like this: