RSS

Маја Стокин

23 окт

МРВЕ ГАВРАНОВОГ ХЛЕБА СА ПОЕТСКЕ ТРПЕЗЕ

САШЕ НИШАВИЋА

Појединачне импресије дана стварају у нама одређене унутрашње импулсе, подстичу асоцијације и од њих настаје слика. Тако Андреј Тарковски описује настанак појединих сцена у својим филмовима. О неопходности дубине утиска да би се из свакодневног издвојила жива срж, сведочи својом поетиком и песник Саша Нишавић.

Кроз прозор његових песама у збирци Гавранов хлеб  сагледава се човек у свом социјалном окружењу, са циљем да се осмотри читаво друштво, а унутар њега и лична превирања која директно утичу на егзистенцију лирског субјекта и његово место у свету.

Надовезујући се тематски и композиционо на збирку Честица, кроз четири кохерентна циклуса у новој збирци песама Нишавић нас градацијски води од дијагнозе друштва и фотографски прецизне карактеризације неких од његових представника до избављења, искупљења и могућег исцељења – понуђеног у последњем лирском кругу.

Циклус „Гавранов хлеб” саткан је од лирских мрвица, честица у којима су осликани сви они којима је хлеб симбол егзистенције. Лирски субјекат посматра тамну страну и често сурову животну стварност из које, кроз карикатуралне обрисе оличене у сликама птица, животиња и митских бића, даје крокије типова људи из своје непосредне оклине. Гавран је приморан да свој хлеб дели и са гракталом, губавцима, ругалицом, али и бубама, напастима, вештицама, бескућницима и страшилима. Кроз гротескно, пародијско и иронијско он слика ужас и зло оног што превазилази границе човечног, те се саблажњава над тим. Социолошко окружење лирског субјекта одражава се на песников однос према свету. Реч је најчешће о људима који су окарактерисани као „лажни спасиоци и наших душа ровци”. Они гракћу, ругају се, отров сипају и – оно што човека највише тишти – јесте чињеница да је веома тешко пронаћи од њих спасења и заклона. Свестан да је његов усуд да са таквима „земне дарове дели и на небеској трпези хлеб са девет кора”, лирски субјекат их идентификује као искушење са којим се мора носити. Они су попут буба које умртвљено миле, али чак и када је у прилици да их се  реши тако што ће их једним потезом згазити – он одустаје. Јер: Човеку су потребне тешкоће. Оне спадају у његово здравље (Вито Марковић). Тим се геслом руководи и наш лирски субјекат. Као што црвоточина, која је присутна у многим предметима који нас окружују, само подсећа човека да је земан, трошан и пропадљив, да из њега празнина зјапи уколико себене испуни оним духовним, трајним. Само се у вертикали са небеским умиче невиделици и хватачу душа. Чини се да Нишавић констатује исто што и Шекспир у једној својој реченици када каже да је пакао већ овде и „да су сви ђаволи на земљи”, тј. подсећа нас да у свету све врви од скотова, да нема божјег мира ту где живимо, само грување и тутањ, бол и патња (Новица Тадић). Постоје песме у којима се може препознати нужност коју од нас захтева тајанаствени ток нашег живљења (Рене Шар). Јер песма не постоји само због лепоте песничких слика, него и из дубље потребе која те слике ствара, због оног чему би те слике требало да нас воде. У таквом свету поезија може бити извор сазнања, алии спасења. Писањем о злу и разобличавањем карактера злих, песник покушава да сачува Бога у себи. Лирски субјекат сведочи о метаморфозама зла, његовим многобројним умножавањима у свим правцима и о чињеници да му је готово немогуће умаћи. Подсећа нас да „Свевишњи понекад стави маску на лице да бисмо га могли видети”, тако да поједине песме можемо тумачити као покушај да се разобличи оно прикривено са чиме човеку и није увек лако да се суочава. Свакако се полази од чињенице да је лакше борити се са нечастивим уколико му се маска скине, па макар и у песми. Стога се песничка способност огледа и у томе да се, из мноштва опипљивог и стварног, издвоји оно испод површине. Или, да се послужимо речима самог песника: да се из невиделице одаберу видљиве честице и извуче оно сушто како се мрак не би навукао на наше душе.

Поезија може бити и „Уточиште”, како сазнајемо у другом песничком циклусу ове књиге. Она може представљати отклон од стварности на коју је тешко пристати и начин да се, у тешким животним искушењима, обезбеди придржавање душе. Уточиште може бити и у молитви која је пут до Господа. Савременог човека ужасава тишина која је предуслов за молитву и њоме омогућеном спасењу. Песник каже: „Господи/ Тиховање подари/ Угаси пламичак жудње/ За славом овоземаљском (…) Спаси од неспокоја”. Само у благој Господњој светлости: „Кроз капке дана/ Пуцају обручи страха (…) Нестају вихорне речи/ Гласови страхотни”. Само се у тим тренуцима: „Путељак из магле искрада/ Чистилишту води”. Спасење и утеха могући су и кроз поуке светих отаца: Максима Исповедника, Светог Јефрема Сирина, митрополита Амфилохија. Искрене молитве светих отаца постају и наше молитве. Живот је само пут за који нисмо увек сигурни куда води, али нам лирски субјекат наглашава да је на том путу важно сачувати душу уз помоћ вере, причешћа и молитве, јер „молитва и гују са срца уклања”.

У трећем по реду циклусу ове песничке збирке „Шав“ у Нишавићевим прецизним лирским исечцима из живота види се покушај да се мимоиђе, освести и превазиђе одвајкада човеку својствен сукоб супротних хтења.Он покушава да ухвати невидљиву нит пчеле која лети и спаја одувек располућен свет. Лирски субјекат каже: „Нема шава/ Између песме и смрти“, али и покушава да сједини „кришке сунца“ са „кришкама мрака“, па макар и по цену смрти лирског јунака. Сузама спаја „поклане и помирене/ хришћане и богумиле”, па подсећа да је у основи хришћанског учења опроштај и помирење, али и бдење и стражење над својим поступцима. Јер нечастиви не спава, чак и ноћу ђавољи реп пламти и муње одапиње. Један део света Саше Нишавића припада тамној страни свести и духа, са намером да и себе и читаоца тргне, уплаши, разбуди и освести због свега онога што „чојка ниже скота ставља”. Шав бисмо могли тумачити као место преображаја, место од којег се протеже вертикала – од земаљског ка небеском. Свестан је да је трансцеденција могућа једино у духу и да се једино тако узраста у Личност која је у стању без страха да се одупре искушењима. Само се уз милост Господњу „дечји јецај у плави тон претвара“, „разгони се тмуша“, „пробија се кроз тамну шуму“, „смеши се блажено лице/ утроба васкрсава“, „скида се усијана круна/ осињак са главе“.

Што се тиче форме и стила писања, за Нишавића је карактеристична максимална кондензованост песничких слика. У само неколико песничких потеза он постиже максимум експресије, са циљем да се на мисаоним и естетским квалитетима извуче колико се може више. И Нишавић, попут Новице Тадића, Васка Попе и Момчила Настасијевића, осећања стишава радом на језику, брушењем и дотеривањем израза.

Нимало случајно Нишавић завршава своју збирку песама погледом упртим у небеску плавет, а пут до ње је додир, љубав према ближњима и опроштај. Певајући о човеку и свету, а полазећи од стране човека, примиче се идеји о Богу који је основ хришћанске религије и највиши домет људског умовања. У овим сличицама из живота јасно је понуђено уточиште у божанској светлости која се не гаси, односно духовна путања од које се не одступа док струже „слој по слој коже“ и за трен ненадан читаоцу чисто срце оставља. Док насусмерава на путу ка божанском, Нишавић је и горковесник, јер сведочи да оно истинско мора бити истинито, често и нелепо, али и благовесник (по изразу Аве Јустина), јер верује у скривени, дубоки, последњи смисао свега што постоји и показује нам пут ка њему.

 
Оставите коментар

Објављено од стране на 23 октобра, 2022 инч Маја Стокин

 

Ознаке: , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

 
%d bloggers like this: